Helikopters van de Koninklijke Luchtmacht starten 11 september reguliere training bij duisternis

Helikopters van de Koninklijke Luchtmacht starten 11 september reguliere training bij duisternis

Vind deze video leuk 278 Joop Lankhaar
Toegevoegd door 7 september 2017

Vanaf 11 september start het Defensie Helikopter Commando met de reguliere trainingen in de avond. Er wordt avond gevlogen van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 00.00u, maar we streven er naar om voor 23.00u de laatste helikopter weer terug op de basis te hebben. De helikopterbemanningen vliegen vanaf vliegbasis Gilze-Rijen, Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder en vliegbasis Deelen naar de verschillende militaire oefenterreinen in Nederland.

Er wordt getraind met ladingen in en onder de helikopter, het in- en uitstijgen van personeel en het landen in verschillende omstandigheden. De trainingen worden regelmatig  uitgebreid met eenheden van de Koninklijke Landmacht of Koninklijke Marine. Het reguliere avondvliegen is in de periode van 11 september 2017 tot 1 april 2018 en kan in de zomer met enkele weken worden aangevuld.

Waarom avondvliegen
Bemanningen van jachtvliegtuigen, transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen dagelijks om inzetbaar te zijn voor wereldwijde missies. Omdat daadwerkelijke inzet vaak onder nachtelijke omstandigheden plaatsvindt, is het belangrijk dat de bemanningen ook in het duister trainen. Door de vroeg invallende duisternis zijn de wintermaanden hiervoor zeer geschikt.

De bemanningen gebruiken geavanceerde nachtkijkers om in het donker goed te kunnen zien. Deze zogenoemde Night Vision Goggles (NVG) beperken wel het rondom-zicht. Kijken met de apparatuur is vergelijkbaar met het kijken door twee kokertjes. Het vergt daarom veel oefening om goed en veilig met NVG’s te werken. Veel training gebeurt in een vliegsimulator, maar praktijktraining blijft nodig.

De periodes en locaties van de trainingen verschillen per type vliegtuig. Het avondvliegen wordt in principe beoefend van maandag tot en met donderdag. Om uiterlijk 00.00 uur moeten de vliegtuigen teruggekeerd zijn op de vliegbases, maar er wordt altijd getracht de oefeningen om rond 23.00 uur te eindigen.

Ook jacht- en transportvliegtuigen trainen bij duisternis
F-16’s van de vliegbases Volkel en Leeuwarden trainen in de weken 44, 45, 46, 47, 48 en 50. De trainingen vinden vaak boven zee plaats, maar ook boven Nederland. Op het oefenprogramma staan onder andere het luchtgevecht, navigeren en bijtanken in de lucht.

Vanaf vliegbasis Eindhoven wordt het KDC-10 tankvliegtuig ingezet om F-16’s in de lucht te voorzien van brandstof. Gedurende het gehele avondvliegseizoen kunnen trainingsvluchten van de transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht, waaronder de C-130 Hercules en KDC-10, plaatsvinden in de avonduren. Tijdens dergelijke vluchten worden oefennaderingen gemaakt op diverse luchtmachtbases.

Herstelperiode
Het oefenen in de avonduren bereidt de bemanningen voor op een breed scala aan missies, waar ook ter wereld. Nederlandse vliegtuigen en het betrokken personeel zijn de laatste twee decennia onafgebroken ingezet en hebben hun bijdrage geleverd waar nodig. De jarenlange inzet is echter eenzijdig geweest en heeft daarnaast veel gevraagd van de militairen. De komende periode wordt daarom hard gewerkt aan het herstel van de brede inzetbaarheid.

Informatie
Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.  Klachten over militaire vliegbewegingen kunnen worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder. Geluidhinderklachten kunnen ook ingesproken worden via het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033.
Foto: Defensie

Dit bericht is 580 keer gelezen

Share

Soortgelijk video´s

Arno Bouman (CDA) vind woordkeuze “Lateja-Razzia’ ongepast

298 0

Wijk en Aalburg – CDA fractievoorzitter Arno Bouman haalt vandaag in zijn column flink uit naar de mediawoordvoerder van de Aalburgse Cock Dorsman die afgelopen week de woorden “Lateja-Razzia’ in zijn mond nam. Bouman vraagt of Dorsman zijn woorden wil

Share

Voorzitter Wielerevenementen Aalburg geeft laatste update

257 0

VEEN – Esther Vroegh, voorzitter van Wielerevenementen Aalburg was dinsdagavond te gast in de studio van radio OKÉFM, om de laatste stand van zaken door te geven voor het Wielerevenement op zaterdag 13 mei 2017 los zal barsten. Dit bericht

Share

Stil asfalt voor de Dijkgraaf den Dekkerweg

751 0

WERKENDAM – Nog voor de zomer wordt de deklaag vervangen van de Dijkgraaf den Dekkerweg. Het betreft het weggedeelte tussen de Bandijk en de rotonde. De nieuwe deklaag wordt voorzien van steenmastiekasfalt (SMA). Een van de belangrijkste eigenschappen van dit 

Share