Helikopters van de Koninklijke Luchtmacht starten 11 september reguliere training bij duisternis

Helikopters van de Koninklijke Luchtmacht starten 11 september reguliere training bij duisternis

Vind deze video leuk 45 Joop Lankhaar
Toegevoegd door 7 september 2017

Vanaf 11 september start het Defensie Helikopter Commando met de reguliere trainingen in de avond. Er wordt avond gevlogen van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 00.00u, maar we streven er naar om voor 23.00u de laatste helikopter weer terug op de basis te hebben. De helikopterbemanningen vliegen vanaf vliegbasis Gilze-Rijen, Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder en vliegbasis Deelen naar de verschillende militaire oefenterreinen in Nederland.

Er wordt getraind met ladingen in en onder de helikopter, het in- en uitstijgen van personeel en het landen in verschillende omstandigheden. De trainingen worden regelmatig  uitgebreid met eenheden van de Koninklijke Landmacht of Koninklijke Marine. Het reguliere avondvliegen is in de periode van 11 september 2017 tot 1 april 2018 en kan in de zomer met enkele weken worden aangevuld.

Waarom avondvliegen
Bemanningen van jachtvliegtuigen, transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen dagelijks om inzetbaar te zijn voor wereldwijde missies. Omdat daadwerkelijke inzet vaak onder nachtelijke omstandigheden plaatsvindt, is het belangrijk dat de bemanningen ook in het duister trainen. Door de vroeg invallende duisternis zijn de wintermaanden hiervoor zeer geschikt.

De bemanningen gebruiken geavanceerde nachtkijkers om in het donker goed te kunnen zien. Deze zogenoemde Night Vision Goggles (NVG) beperken wel het rondom-zicht. Kijken met de apparatuur is vergelijkbaar met het kijken door twee kokertjes. Het vergt daarom veel oefening om goed en veilig met NVG’s te werken. Veel training gebeurt in een vliegsimulator, maar praktijktraining blijft nodig.

De periodes en locaties van de trainingen verschillen per type vliegtuig. Het avondvliegen wordt in principe beoefend van maandag tot en met donderdag. Om uiterlijk 00.00 uur moeten de vliegtuigen teruggekeerd zijn op de vliegbases, maar er wordt altijd getracht de oefeningen om rond 23.00 uur te eindigen.

Ook jacht- en transportvliegtuigen trainen bij duisternis
F-16’s van de vliegbases Volkel en Leeuwarden trainen in de weken 44, 45, 46, 47, 48 en 50. De trainingen vinden vaak boven zee plaats, maar ook boven Nederland. Op het oefenprogramma staan onder andere het luchtgevecht, navigeren en bijtanken in de lucht.

Vanaf vliegbasis Eindhoven wordt het KDC-10 tankvliegtuig ingezet om F-16’s in de lucht te voorzien van brandstof. Gedurende het gehele avondvliegseizoen kunnen trainingsvluchten van de transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht, waaronder de C-130 Hercules en KDC-10, plaatsvinden in de avonduren. Tijdens dergelijke vluchten worden oefennaderingen gemaakt op diverse luchtmachtbases.

Herstelperiode
Het oefenen in de avonduren bereidt de bemanningen voor op een breed scala aan missies, waar ook ter wereld. Nederlandse vliegtuigen en het betrokken personeel zijn de laatste twee decennia onafgebroken ingezet en hebben hun bijdrage geleverd waar nodig. De jarenlange inzet is echter eenzijdig geweest en heeft daarnaast veel gevraagd van de militairen. De komende periode wordt daarom hard gewerkt aan het herstel van de brede inzetbaarheid.

Informatie
Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.  Klachten over militaire vliegbewegingen kunnen worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder. Geluidhinderklachten kunnen ook ingesproken worden via het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033.
Foto: Defensie

Dit bericht is 86 keer gelezen

Share

Soortgelijk video´s

Royal Mission Almkerk

261 0

“De wonderen van God vandaag de dag” ALMKERK – Op zaterdag 19 september organiseert Royal Mission een trainingsdag over ‘Wonderen’ in ’t Verlaat in Almkerk. Dit wordt een dag met praktisch en inspirerend onderwijs door Martin Koornstra over wonderen in

Share

Vrienden van verongelukte Brakelse jongens willen hun wens verwezenlijken

253 0

BRAKEL – Op 2 juni van dit jaar gaan een aantal vrienden met een wel heel speciale reden meedoen aan Alpe d’Huzes. Ze willen de wens van twee van hun vrienden uit Brakel die beide kort na elkaar door een

Share

VISSERIJDAGEN WOUDRICHEM: ROEITEAMS GEZOCHT!!

537 0

WOUDRICHEM – Om de roeiwedstrijden op 23, 34 en 25 augustus te kunnen laten slagen is de organisatie op zoek naar roeiteams! Op dit moment zijn er ‘slechts’ 6 inschrijvingen en dat zijn er echt te weinig! Scouting Loevestein regelt

Share